De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen sloot 0,8 procent (93,24 punten) hoger op 12.554,20 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1 procent (27,40 punten), tot 2858,42 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent (10,66 punten) tot 1325,65 punten.

Het was de beste week van het jaar voor de S&P 500, vooral dankzij de sterke stijging van woensdag met meer dan 2 procent. Beleggers reageerden toen enthousiast op Duitse plannen op de Spaanse banken te redden. De sterke stijgingen volgden op een daling van meer dan 6 procent in mei.

Noodsteun

Bronnen binnen de EU gaven vrijdag aan dat Spanje nog dit weekeinde Europese noodsteun aanvraagt voor de redding van zijn bankensector. Officieel werd er echter nog niks bevestigd.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag dat de Europese leiders weten dat het noodzakelijk is snel te handelen om de crisis in de eurozone te bedwingen. Een recessie in Europa zal het herstel in de Verenigde Staten vertragen, vreest hij. Hij zei ook dat het niet goed gaat met de Amerikaanse economie en dat er actie moet worden ondernomen om meer economische groei te bereiken.

Duitsland

Op economisch vlak bleek vrijdag dat de internationale handel van Duitsland en de VS in april kleiner was dan een maand eerder. Vooral de handelscijfers van Duitsland vielen door de schuldencrisis sterk tegen.

Het aandeel McDonald's was een van de sterkste dalers in de Dow-Jonesindex met een verlies van 0,7 procent, na de publicatie van tegenvallende omzetcijfers over de maand mei. Volgens het concern beginnen bezuinigingen in Europa hun tol te eisen.

Facebook

Facebook won vrijdag 3 procent, nadat onderzoeksbureau ComScore had gesuggereerd dat marketingbureaus de site effectief kunnen inzetten om klanten te trekken. Vanaf de beursintroductie in mei tot gisteren verloor Facebook bijna een derde van zijn beurswaarde.

Supermarktconcern Wal-Mart won 3,6 procent. Een Amerikaanse rechter verklaarde vrijdag ,,serieuze zorgen'' te hebben of een groep vrouwen die het concern heeft aangeklaagd voor discriminatie op basis van geslacht wel voldoende bewijs heeft.

Olie

De Amerikaanse olieprijs noteerde vrijdag 0,6 procent lager op 84,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper tot 99,85 dollar per vat. Donderdag kreeg de olieprijs ook al een knauw, na de toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke waarin hij liet blijken dat er geen nieuwe steunronde voor de Amerikaanse economie zit aan te komen.

De euro noteerde op 1,2505 dollar, ten opzichte van 1,2490 aan het einde van de Europese beurshandel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl